ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ένα ανοιχτό βήμα για όλους όσους ενδιαφέρονται για μια καλύτερη Ζάκυνθο...
zante_news@yahoo.gr

ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 2 ΧΡΟΝΩΝ
(ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ)

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Και όμως οι Βρετανοί θα κάνουν διακοπές! OXI όμως στα Επτάνησα και την Ελλάδα…

Από το www.libromag.gr


Η Τουρκία έχει ήδη αύξηση 19% των κρατήσεων από το Ηνωμένο ΒασίλειοΗ Αίγυπτος ζει το θαύμα του 25% αύξησης των αφίξεων απο το Ηνωμένο Βασίλειο.Από το Portal Kefaloniapress.gr
Αγγλοι τουρίστες που θα επισκεφθούν το νησί μας το 2009, ενώ διατηρούνται οι αφίξεις από…..
Μια βδομάδα απέμεινε για να κλείσει ο Φεβρουάριος, μήνας κατά τον οποίο -παραδοσιακά- ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στη τουριστική αγορά για τη διαμόρφωση των τιμών του τουριστικού πακέτου. Εφέτος οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται στη δίνη της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη βασική πηγή προέλευσης τουριστών στο νησί μας- η κρίση έπληξε κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα από τα οποία προέρχονταν οι επισκέπτες μας. Οι Βρετανοί βιώνουν τα πιο έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, μετά τη λήξη του Β. Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλα αυτά , στις διάφορες έρευνες αγοράς που έγιναν στη συγκεκριμένη χώρα, οι Άγγλοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χάσουν τις διακοπές. Να τονίσουμε ότι για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Ο Μεσογειακός ήλιος είναι η καλύτερη θεραπεία για τον ανήλιαγο Ευρωπαϊκό χειμώνα. Οι Βρετανοί και οι άλλοι Βόρειοι Ευρωπαίοι , θα πάνε διακοπές το 2009, αυτό είναι σίγουρο και θα σας το επιβεβαιώσουμε στη συνέχεια. Τα ερωτήματα είναι που θα επιλέξουν να πάνε, πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και πόσες μέρες θα κάνουν διακοπές. Οι tour operators εντόπισαν αυτές τις τάσεις και προσάρμοσαν ανάλογα τις υπηρεσίες τους, προωθώντας στην αγορά και ένα τρίτο πακέτο διακοπών 11 ημερών (ενδιάμεσο των 7 και 15 ημερών). Από την άλλη μεριά, ο άλλος πόλος της τουριστικής αγοράς, οι τουρίστες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν βιαστικές κινήσεις στο κλείσιμο των διακοπών τους. Περιμένουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στα sites των tour operators με το ποντίκι στο χέρι , κάποια μείωση τιμών και κυρίως προσφορές επιπλέον υπηρεσιών.
BOOKING POSITION
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και σύμφωνα με στοιχεία κεντρικών γραφείων των μεγάλων tour operators στο Λονδίνο, η κατάσταση των κρατήσεων στη Κεφαλονιά για τη νέα σαιζόν έχει ως εξής :
Ηνωμένο Βασίλειο μείωση 30% ( 138.065 το 2008)
Σουηδία μείωση 30% (14.667 το 2008)
Ολλανδία στα ίδια επίπεδα με μια τάση αύξησης 5% (8.221 το 2008)
Αυστρία αύξηση 5% (4.347 το 2008)
Δανία - Φινλανδία – Νορβηγία στα ίδια επίπεδα με τάσεις αύξησης (11.449 το 2008)
Τσεχία - Σερβία- Σλοβακία–Σλοβενία- Ουγγαρία δεν έχουν βγει στην αγορά ακόμα τα πακέτα γιατί αυτές οι χώρες κάνουν διακοπές μόνο 4 μήνες από Ιούνιο - Σεπτέμβρη (9.783 το 2008)
ΤΙΜΗ ΠΑΚΕΤΟΥ 2009 ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Το πακέτο διακοπών για 7 ημέρες διακοπών στο νησί μας κυμαίνεται στα 300-500 ευρώ/άτομο / εβδομάδα
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται : αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή, αυτοκίνητο, ασφάλεια διακοπών και τρόφιμα για το πρωινό της πρώτης ημέρας.
ΤΙΜΗ ΠΑΚΕΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΒΙΛΕΣ
Κάναμε online δειγματοληπτική έρευνα σε βίλες που ενοικιάζονται online στο νησί μας και διαπιστώσαμε τη μεγάλη πτώση των κρατήσεων ακόμα και σε βίλες στη Σκάλα και το Φισκάρδο. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η αγορά περιλαμβάνει περίπου 300 βίλες με πισίνα 2-3 υπνοδωματίων.
Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι από τις 25 εβδομάδες τουριστικής περιόδου, οι βίλες έχουν κρατήσεις μόνο για 10 βδομάδες . Μείωση 50%. Βρήκαμε όμως και καταπληκτικές βίλες ελεύθερες ακόμα και τον Αύγουστο.
Το πακέτο διαμονής σε αυτού του είδους τα καταλύματα κυμαίνεται από 550 -850 ευρώ/ άτομο/βδομάδα και περιλαμβάνει: αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή, αυτοκίνητο, ασφάλεια διακοπών και τρόφιμα για το πρωινό της πρώτης ημέρας.
ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ : μείον 50 εκατ. ευρώ
Με τους ανωτέρω υπολογισμούς τα έσοδα στο νησί μας από τον οργανωμένο τουρισμό προβλέπονται μειωμένα κατά 40%. Δηλαδή 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2008 (133.000.000 ευρώ το 2008).
Αντίστοιχα , η ημερήσια κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών για φαγητό και διασκέδαση προβλέπεται να πέσει στα 50 ευρώ/άτομο (70 ευρώ το 2008).
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Η μείωση των αφίξεων τουριστών εγκυμονεί ένα μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον του τουρισμού μας : τη μείωση των πτήσεωνcharters. Για να το πούμε πολύ απλά : Όσες πτήσεις καταργηθούν εφέτος, θα επανέλθουν ύστερα από τρία χρόνια!! Αυτές είναι οι διαδικασίες και δεν ανατρέπονται. Κινδυνεύουμε από μια παρατεταμένη κρίση εξ αιτίας της μείωσης των πτήσεων charters.
Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ του 15%
Η μείωση των πτήσεων charters είναι ο εφιάλτης των tour operators. Θεωρούν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να θυσιάσουν κάτι από τα κέρδη τους προκειμένου να διατηρηθεί ο αριθμός των πτήσεων και των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς.
Μόνο που ο Γόρδιος δεσμός έχει δύο… κόμπους :
Ο ένας είναι οι ξενοδόχοι που καλούνται να μειώσουν τις τιμές του 2008 κατά 15% ώστε να κάνουν ανταγωνιστικό το πακέτο για την αγγλική λίρα.
Και ο άλλος είναι όλοι οι κλάδοι / επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο τουρισμό : εστιάτορες, μανάβηδες, σουπερ μαρκετς, καφέ, μπαρ κλπ που με τις υψηλές τιμές τους τορπιλίζουν τις προσπάθειες ξενοδόχων και των tour operators.
Τα περισσότερα από τα παράπονα των τουριστών για τη Κεφαλονιά εστιάζονται στις τιμές των εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλπ. Δεν είναι δυνατόν να κοστίζει ο καφές στο Λονδίνο 1 ευρώ και στη πλατεία Αργοστολίου 2,60!!
Η τιμή λ.χ. της χωριάτικης σαλάτας στα 9 ευρώ (3.000 δρχ!!!!) στα τουριστικά σημεία του νησιού μας θεωρείται «ληστεία» όταν μάλιστα το σερβίρισμα είναι άθλιο και η ποιότητα των υλικών απαράδεκτη.
Πολλά είναι επίσης και τα παράπονα για τις τιμές των ΤΑΧΙ, των Mini markets , των bars. Για πόσο ακόμα θα κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια στο πρόβλημα;
Το αίτημα λοιπόν που εκφράζουν οι tour operators προς τους εστιάτορες, παντοπώλες κλπ είναι η μείωση των τιμών των περσινών καταλόγων τους κατά 20%.
Είναι εφικτό αυτό; Πως μπορεί να κατοχυρωθεί και στη συνέχεια να ελεγχθεί; Από τους ίδιους τους μαγαζάτορες απαντούν οι touroperators. Εάν είναι επαγγελματίες οφείλουν να προστατεύσουν το τόπο μας και το προϊόν μας από τη καταστροφή.
Να σημειώσουμε ότι ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας έχουν λύσει αυτό το θέμα με «Τοπικά Σύμφωνα», όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι υπογράφουν ένα είδος δήλωση τιμής για τις τιμές των καταλόγων τους και τη ποιότητα υλικών και υπηρεσιών τους , και οι ίδιοι αναλαμβάνουν το βάρος της τήρησης αυτής της συμφωνίας και επιβάλλουν τα πρόστιμα.
Και όμως οι Βρετανοί θα κάνουν διακοπές!
Το επιχείρημα ότι οι Βρετανοί θα κάνουν διακοπές παρά τη κρίση, επιβεβαιώνεται από το booking position των ανταγωνιστικών χωρών .
Ενδεικτικά :
Η Τουρκία έχει ήδη αύξηση 19% των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και
και η Αίγυπτος ζει το θαύμα του 25% αύξησης των αφίξεων απο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Άγγλοι λοιπόν θα πάνε διακοπές αλλά επιλέγουν χώρες που είναι εκτός της ευρωζώνης , χώρες που συνδυάζουν τη καλύτερη σχέση τιμής πακέτου / ποιότητας υπηρεσιών αλλά και ελκυστικές τιμές στην αγορά (εστιατόρια κλπ).
Εάν θέλουμε -σαν χώρα και σαν Νομός- να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις αφίξεις των Βρετανών θα πρέπει να απορροφήσουμε εμείς τη διαφορά της ισοτιμίας λίρας / ευρώ και να βελτιώσουμε τη ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει στην τουριστική αγορά ένα νέο πακέτο διακοπών για το νησί μας μειωμένο κατά 15% σε σχέση με αυτό του 2008. Ενώ ταυτόχρονα οι υπόλοιποι κλάδοι να ανακοινώσουν 15% μείωση τιμών στους καταλόγους του 2008.
Είναι αυτό εφικτό; Εσείς ξέρετε.
Οι επόμενες μέρες είναι δύσκολες. Οι αποφάσεις των εταιριών charters για τον αριθμό των πτήσεων το καλοκαίρι του 2009 θα παρθούν στις 27 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο. Ο χρόνος τελειώνει.
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της τουριστικής αγοράς του 2009!
Οι αποφάσεις, δικές σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου